Čierny cesnak
Podrobný popis
Fermentované potraviny mám veľmi v obľube, pretože sú spravidla silnejšie, stráviteľnejšie, lepšie... jednoducho "up-graded" a mocnejšie, než ich nefermentované verzie. Veľakrát obsahujú množstvo nových látok, ktoré vzniknú alebo sa transformujú až počas procesu fermentácie, alebo tento proces veľmi zlepší vstrebateľnosť tých látok, čo potravina už má. Zlepšuje sa biodostupnosť a využiteľnosť a telo často získa z menej ďaleko viac - čo je zmysel tzv. "bohaté skromnosti", ktorú razím. Čierny cesnak je klasický cesnak podrobený procesu prirodzenej fermentácie – a toto je silne koncentrovaný extrakt z neho, v top čistej kvalite od Dr. Mercoli.
O účinkoch cesnaku by sa dali písať (a píšu sa - za posledných niekoľko desiatok rokov bolo publikovaných viac ako 3000 odborných článkov v lekárskych časopisoch) knihy a každý iste dobre vie, že cesnak je jeden z najsilnejších prírodných pomocníkov na mnohé neduhy, ale hlavne aj silná prevencia.
Záznamy o používaní klasického cesnaku pochádzajú z Indie pred 5000 rokmi. Tiež ho využívali starí Babylončania, Egypťania, Gréci i Rimania. V stredoveku sa používal na obklady na rany, aby sa zabránilo šíreniu infekcií. V roku 1858 potom slávny francúzsky lekár Louis Pasteur objavil a popísal hlavné účinky cesnaku.
Všetko čo vie biely čerstvý cesnak vie čierny tiež, len silnejšie a účinnejšie. Má totiž viac ako 2x silnejší antiox. aktivitu ako čerstvý cesnak. Jeho príprava je v Ázii známa po tisíce rokov. Pokiaľ si človek nechce fermentovať cesnak doma sám, je pre neho ideálnou voľbou vysoko kvalitný a koncentrovaný čierny cesnak, ako je tento.
S-allyl cysteín (SAC) je obsiahnutý prirodzene v čerstvom cesnaku v množstve 20-30 mcg/g. Obsah SAC vo fermentovanej forme je však až 6-krát vyšší! SAC má vysokú antioxidačnú hodnotu.
"Nájdený v starovekých hrobkách Egyptských Faraónov, aby zaháňal zlých démonov."
"Gréci a Rimania ho užívali pred športovými a bojovými udalosťami." Dnes vnímame a užívame jeho účinky z úplne inej perspektívy.
V priebehu procesu zrenia dochádza k premene niektorých nestabilných zlúčenín vrátane veľmi známeho allicínu (zo zdravotného hľadiska najdôležitejšia zložka klasického cesnaku) na viac stabilné a viac pre telo vstrebateľné zlúčeniny. Cesnak potom navyše obsahuje stabilné a vo vode rozpustné sírnaté zlúčeniny ako je S-allyl merkaptocysteín (SAMC) a S-allyl cysteín (SAC), veľmi silné antioxidanty, ktoré majú viac ako 98 % bio-vstrebateľnosť! Ďalej obsahuje niektoré v tukoch rozpustné sírnaté zlúčeniny, flavonoidy, fenol allixin a ďalšie látky, napríklad dôležité minerály ako horčík, vápnik, fosfor a selén. Najdôležitejšími zložkami v čiernom cesnaku sú ale práve prvé spomínané vo vode rozpustné sulfáty.
Cesnak je veľmi silná potravina z hľadiska mikrobiomu - avšak neničí zažívaciu flóru v črevách, ktorú ničí napríklad farmaceutické antibiotiká. Na rozdiel od nich cesnak nenarúša imunitný systém.
Čerstvý cesnak je však dôležité veľmi dobre žuť, pretože práve pri jeho rozdrvovaní je aktivita jeho zložiek správna a najvyššia. Toto môže byť občas problematické ako z etického (cesnakový zápach z úst) tak chuťového (niekto to v prípade nefermentovaného jednoducho nezvládne) hľadiska. Preto má kvalitný fermentovaný čierny cesnak v kapsulovej forme svoje miesto čas od času aj v mojom jedálničku a tu na mojom webe medzi výberom tých top prírodných a kvalitných doplnkov stravy. Je veľmi efektívnou a vhodnou formou na priamu konzumáciu.
Väčšina produktov na trhu čierneho cesnaku nie je produktom skutočnej fermentácie, ale skôr prirodzeného zrenia cesnaku. Čierny Cesnak od Dr. Mercoli bol však podrobený silnej dvojitej fermentácii - enzymatickej aktivácii aj mikrobiálnej inkubácii. Do extraktu bol prevedený pomocou drahého sušenia mrazom za najprísnejších podmienok. A bol tiež testovaný na najvyšší možný obsah SAC (S-allyl cysteín). Toto je najvyššia kvalita extraktu čierneho cesnaku, ktorú na základe vyššie spomínaného odporúčam.
Aký doplnok stravy obsahujúci fermentovaný čierny cesnak je teda najvhodnejší?
- musí obsahovať vysoko koncentrovanú hodnotu SAC (S-allyl cysteín)
- musí prechádzať konzistentným procesom fermentácie (zabezpečenie adekvátneho množstva SAC na dávku)
- je podrobený dvojitej fermentácii (enzymatická a mikrobiálna inkubácia - využitie prírodne sa vyskytujúcich vnútorných baktérií lyofilizácie - tento proces udržuje produkt stabilný (asi rok a pol) a konzistentný
- je micro-testovaný a analyzovaný na ORAC hodnoty
- certifikácia Kosher a HALAL
Odporúčané dávkovanie: 1 kapsula 2x denne pred jedlom (odporúčam skúsiť aj okolo tréningových okien)
Dávok v balení: 30
Deklarovaný a testovaný obsah 1,2 mg S-allyl cysteínu na 2 kapsule! Toto je rovno cca 7 strúčikom fermentovaného čierneho cesnaku!
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Dr. Mercola je jedna z předních zdravotnických společností ve světě, která vyrábí přírodní produkty. Značka nese název po svém zakladateli - Josephovi Mercolovi, který je americkým zastáncem alternativní medicíny.