1A Ceremoniálna Okumidori Matcha (Japonsko) 30 g

€48,13 / ks
Skladom

Nejkvalitnější japonská okumidori matcha pro čajové obřady. S nezaměnitelným aroma a v organické kvalitě.

Detailné informácie

Podrobný popis

Organická Okumidori Matcha, ktorá 3 roky po sebe vyhrala ocenenie za najlepšiu organickú matchu v Japonsku od prestížnej ministerovej ceny (čo sa v histórii ešte žiadnej značke nepodarilo :). Vždy ma fascinovalo, ako môžu predajcovia v EÚ ponúkať ceremoniálnu matchu konečnému zákazníkovi za cenu, za ktorú ju nemôže získať ani obchodník v Japonsku. Potom som si uvedomil, že (ako vždy) mám príliš vysoké nároky na kvalitu, ktorá sa do EÚ takmer nedováža.

Zatiaľ sa rozhodne nepovažujem za veľkého znalca zeleného čaju matcha a určite netvrdím, že existuje jeden najlepší, to by bolo asi rovnako pošetilé a subjektívne, ako označiť jednu najlepšiu čokoládu bean-to-bar na svete :) Celý rok som však matchu pozoroval a učil sa. Venoval som sa ďalej tomu, čo mi ide veľmi dobre z hľadiska optimalizácie výkonu (najmä kalistenického tréningu a pracovného nasadenia) – a to je meditatívna príprava, doslova rituál, ktorý som najmä pred tréningami v posledných rokoch vďaka rôznym adaptogénom a 100 % prírodným látkam doviedol takmer k dokonalosti.

Píšem „takmer“, pretože imaginárnu ‚dokonalosť‘ tejto „meditácie“ dotvoril až ceremoniálny matcha – nie výlučne svojím účinkom, ktorý je vo svojej podstate dosť podobný kvalitnému kakau/čokoláde, v ktorých je malé množstvo kofeínu dokonale vyvážené teobromínom, minerálmi, aminokyselinami antioxidanty a kakaovým tukom pre dlhotrvajúcu stabilnú a hlavne sústredenú (bez nervozity) prirodzenú energiu (v matchi takto vyvažuje najmä l-theanín, minerály, polyfenoly, chlorofyl a sama o sebe pre „stimulans“ úplne unikátna alkalická podstata/účinok na telo), ale práve samotným obradom, prípravou a energiou, ktorú matcha ako taká jednoducho vyžaruje a prináša do života! Dokonalá osviežujúca chuť je potom už len čerešničkou na torte...

Inšpirovaný históriou používania v mníšskej a samurajskej tradícii Japoncov som celý rok porovnával tie najlepšie dostupné značky a druhy čajov matcha bežne dovážané do EÚ a naozaj som si dal načas s rozhodnutím, ktorý z Japonska si sám doveziem – nielen pre jeho úžasný účinok, ale najmä pre kvalitu, pôvod a chuť, ktoré sú nemenej dôležité. Vybral som si japonskú organickú variantu okumidori, ktorá ma očarila svojou veľmi jemnou, prirodzene sladkou (až mliečnou) chuťou, jemnosťou a lahodnosťou umami s náznakmi nezvyčajne osviežujúcej horkosti. Práve osviežujúca vlastnosť je dnes tým, čo by som nazval „posledným kúskom skladačky“ k dokonalému rituálu pred tréningom. Samurajovia jednoducho dobre vedeli, prečo si so sebou nosili vrecúško s matchou do bitiek a na výpravy. Je to neuveriteľný prírodný povzbudzujúci prostriedok/stimulant, ale zároveň tak vyvážený a osviežujúci ako nič iné na trhu.

Matcha je kráľovnou zeleného čaju a vyrába sa kamenným mletím celistvých, špeciálne pestovaných mladých lístkov zeleného čaju, ktoré majú vyššiu koncentráciu antioxidantov a aminokyselín vďaka špecifickému pestovaniu. To vlastne znamená, že je to silný zelený prášok, ktorý funguje ako zdravá antioxidačná a energizujúca superpotravina. V priebehu histórie mnísi, samurajskí bojovníci a japonská elita užívali Matchu ako súčasť svojej každodennej rutiny. Napríklad budhistickí mnísi používali Matchu po stáročia, aby im pomohla udržať mentálnu koncentráciu a aby im počas dlhých období meditácie poskytla miernu, dlhotrvajúcu energiu, ale s vnútorným pokojom. V priebehu 13. storočia mnísi predstavili Matchu samurajským bojovníkom ako nápoj pred bitkou na zvýšenie energie a vytrvalosti pre dlhé boje, pričom si zachovali maximálnu koncentráciu na prítomný okamih.

Čajové obrady neboli pre samurajov len rituálmi; boli neoddeliteľnou súčasťou ich každodennej rutiny, praxe, ktorá presahovala len estetickú hodnotu a mala hlboký duchovný rozmer. Tieto obrady, zakorenené v princípoch harmónie, rešpektu, čistoty a pokoja, poskytovali útočisko, kde sa samurajovia mohli na chvíľu odpútať a uvoľniť od napätých vojnových situácií. Spoločný zážitok z čajového obřadu vytvoril putá medzi bojovníkmi, podporil pocit kamarátstva a posilnil kódex bušido – cestu bojovníka.

„Ako samuraj musím posilniť svoj charakter; ako ľudská bytosť musím zdokonaliť svojho ducha“ ~ Yamaoka Tesshu

Môže sa zdať paradoxné, že najobávanejší bojovníci od čias vikingských berserkov boli zároveň priekopníkmi, vývojármi a praktizujúcimi čajového obradu. Odzrkadľovalo to ich samotnú identitu, ktorá bola postavená na zenovom budhizme: disciplína, rituál, očistenie a nesebeckosť. Samurajovia boli desiví, ale boli kultivovaní. Existujú určité dôkazy, že čajový obrad bol tiež neoddeliteľnou súčasťou ich tréningu, zdokonaľovania ich bystrosti, sústredenia a trpezlivosti. To ich pripravovalo na výbušné násilie, ktoré mohli kedykoľvek rozpútať. Samurajovia síce už nie sú medzi nami a obrad je hlavne lákadlom pre turistov, ale matcha zostáva – a je nadčasová.

Osobne považujem po roku pravidelného užívania za najväčšie výhody matcha čaju absenciu akéhokoľvek náznaku závislosti (prestal som zámerne z dňa na deň užívať na x mesiacov, aby som si to potvrdil a bolo jasné, že k pití sa vrátim skôr kvôli kráse obradnosti a nutričnej hodnote ako kvôli stimulantu, bez ktorého by som nemohol fungovať), čistotu a prirodzenosť energie, ktorú poskytuje, osviežujúci alkalický účinok a bohatý obsah unikátnych živín podporujúcich vitalitu a dlhovekosť, potvrdené v praxi. Dnes používam matchu hlavne ako súčasť predtréningového rituálu.

Matcha Okumidori sa vyrába výlučne z jedného kultivaru čaju, Okumidori (奥緑), čo znamená „sýto/hlboko zelený“ (alebo tiež „neskoro zelený“). Okumidori je oslavovaný pre svoju veľmi žiarivú smaragdovo zelenú farbu. Medzi najnovšie kultivary čaju, Okumidori ponúka vyváženú chuť s hlbokým umami v dokonalej harmónii so sviežou vôňou. Tento organický, ceremoniálny najvyšší výraz Matcha Okumidori sa vyrába v krásnej oblasti Asahina v prefektúre Shizuoka (pôvodnej domovine Okumidori).

Aby dosiahli lepšiu chuť a výnosy, väčšina výrobcov rôznych kultivarov a kvalít matcha nesleduje ekologické prístupy ekologického poľnohospodárstva bez použitia chemikálií, táto organická varianta Okumidori je však chuťovo dokonalá a vyvážená, pričom si zachováva maximálnu panenskú čistotu a kvalitu JAS.

ORGANIC UROKO OKUMIDORI MATCHA

Okres Asahina, prefektúra Shizuoka, Japonsko

Náš organický čaj Okumidori sa pestuje metódou „hifukubai*1“, ktorá tradične potláča horkosť (taníny) a zvyšuje chuť (aminokyseliny), výsledkom čoho je čaj s bohatou arómou, výraznou vôňou a jemnou chuťou a sladkosťou. Oblasť Asahina v prefektúre Shizuoka, kde sa vyrába, je však známa najvyššou úrovňou technológie zakrývania. V posledných rokoch sa s masovosťou stalo súčasťou bežného spôsobu pestovania zakrývanie slnečnej clony využitím lacnej „studené gázy“/sieťoviny, ktoré možno opakovaně používať po dlhú dobu, avšak v štvrti Asahina stále fungujú tradičné čajové plantáže pokryté „slámou“ vyrobenou z tkanej slamy. Čaj vyrobený touto tradičnou krytou kultiváciou + organická kvalita bez chemikálií a kompletne ruční, náročný proces výroby, iba 1x ročne z tých najlepších čajových lístkov sú to, čo robí „UROKO Ogunomidori“ najvyššou triedou japonského čaju vôbec.

Tzv. „1A metóda“, pri ktorej je čajová plantáž počas rastu zakrytá tradičným tienidlom a je po určitú dobu držaná mimo svetla, zostáva verná pôvodnej tradícii.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz