Ambrosia (jedlo bohov)
Podrobný popis
Najkvalitnejší čerstvý včelí chlieb v Európe a výhradne od českých včiel z horských oblastí.
Poznámka: Kvalita Ambrosie je najdôležitejší faktor tejto posvätnej potraviny. Budeme mať vždy len tú najvyššiu kvalitu, ktorú sme vyskúšali a sami používame. Cena bude proměnná a úměrná jak ročnímu období tak zdroji získávání. Nedoporučujeme chléb od včelstev v okolích zemědělské produkce a farmářských oblastí zasažených chemií (to je u nás bohužel téměř všude a tomu kam včela poletí nikdo neporuší). Kvalitu je potřeba hledat, ocenit a vážit si jí.
V zimných mesiacoch vás môžu kontaktovať naši včelári podľa dostupnosti.
Balené v hnedom alebo jantárovej lekárskej sklenenej nádobe najvyššej kvality.
*** Podľa informácií -*Americké Apitherapy Society*- včelí chlieb/peľ používajú takmer všetci súčasní olympijskí atléti. ***
Ako mnohí viete, už 15 rokov študujem stravu a najlepšie zdroje živín. Existujú však len 2 superpotraviny, ktoré ma neprestávajú udivovať a ktoré sú zďaleka najzaujímavejšími nositeľmi výživy na svete. Prvá je, vo vzťahu k človeku samozrejme, ľudské materské mlieko, druhou je Ambrosia – včelí alchymistický výtvor. Podľa gréckej mytológie existuje legenda, že olympskí bohovia pili nektár, nápoj večnej krásy a zdravia (med a voda), a jedli ambrosiu – pokrm bohov (včelami spracovaný peľ), ktorý im zachovával nesmrteľnosť, silu a večnú mladosť.
Ak je niečo ambrosia, potom je to fermentovaný včelí chlieb. Je taký známy, používaný a uctievaný po celé tisícročia kultúrami, ktoré boli napriek starým vekom v mnohých veciach ďalej ako dnešný človek. A práve ambrosii sa tu a teraz budeme venovať. Konečne som ju sprístupnil v naozaj top kvalite aj tu na svojom webe.
Je to prírodná, úplne celistvá potravina/produkt z najneuveriteľnejšieho kráľovstva prírodných produktov na svete – včelieho úľa. Ide o čistý miestny kvetový peľ, ktorý je špeciálne spracovaný včelami priamo v ich úli. Rovnako ako ľudia kvasia napríklad kefír, aj včely nechávajú svoj peľ účinne podliehať prirodzenému kvasnému procesu, počas ktorého vznikajú veľmi dôležité látky bez vonkajšieho zásahu. Peľ je produkt samčích pohlavných orgánov rastlín (peľníkov), ktorý slúži na opelenie materských orgánov (prípadne samičích rastlín). Včely zbierajú peľ predovšetkým na kvetoch entomofilných (hmyzoobných) rastlín, kde ho zbierajú a pomocou peľových košíčkov (na končatinách) prenášajú do svojej kolónie. Má bielkovinový charakter a je vôbec najdôležitejšou zložkou potravy včiel. Jeho prítomnosť je nevyhnutná pre vývoj včelieho plodu, výživu mladých včiel a ako zložka materského mliečka pre výživu včelej kráľovnej. Bez kvalitného peľu včelie spoločenstvo degeneruje a hynie. Včely ukladajú peľ v úli do plástov nad plod a do špeciálnych plástov (včelích dosiek).
Nikdy však nezamieňajte fermentovaný včelí chlieb s včelím peľom – samotný peľ sa predáva a používa ako neuveriteľná superpotravina, včelí chlieb má však niekoľkonásobne vyššiu biologickú dostupnosť, je prakticky 100 % vstrebateľný a obsahuje v konečnom dôsledku mnohonásobne viac živín pre organizmus. Včelí chléb je vlastne „alchymický“ výtvor včiel vyrobený najmä z cca 25 % medu alebo nektáru, 70 % pylu a včelích slín, ktoré majú spolu s širokým spektrom prírodných probiotických baktérií a kvasiniek všetko potrebné na naštartovanie základného aktu fermentácie a kultivácie. Včely pevne balia peľ do malých buniek a miešajú ho precízne s ostatnými uvedenými zložkami, nakoniec bunku ešte zapečatia voskom a začne proces fermentácie. Po niekoľkých týždňoch dochádza k veľkej čarovnej transformácii a vzniká práve ten „včelí chlieb“.
Enzým možno definovať ako „princíp života v bunke“ – bez enzýmov by život nebol možný. Včelí chlieb obsahuje všetky živiny potrebné na vytvorenie živých buniek. Obsahuje tisíce (majoritných aj minoritných) dôležitých enzýmov a koenzýmov. To je mnohonásobne viac ako akákoľvek iná potravina na tejto zemi. Enzýmy v tele sú dôležité nielen pre nepretržitú regeneráciu krvi, tkanív, orgánov a kostí, ale aj pre správne trávenie a udržanie všetkých životných procesov.
Včelí chléb je najkomplexnejšia potravina v prírode. Obsahuje VŠETKY vitamíny (predovšetkým všetky vitamíny B-komplexu a vitamín C, ktoré sú rozpustné vo vode, a preto by sa mali užívať denne). Včelí pyl ďalej obsahuje vitamíny D, E, K a betakarotén (provitamín A), 22 aminokyselín, 27 minerálov (vrátane vápnika a fosforu v ideálnom pomere 1:1, horčíka, zinku, medi a železa), stopové prvky a, ako už bolo spomenuté, neuveriteľné množstvo enzýmov. Obsahuje viac ako 90 známych živín.
Včelí chlieb je tiež zdrojom čisto rastlinného vitamínu B12. Vitamín B12 je pomerne ťažko dostupný, najmä pre ortodoxných vegetariánov, vegánov a niektorých prísnych makrobiotikov. Linolová a linolénová kyselina sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nie je schopné samo vyrobiť. Včelí pyl obsahuje tieto kyseliny aj vitamín B12 v pomerne veľkom množstve.
„Včelí chlieb“ je pre roj životne dôležitou potravinou, môže sa ho včelám odobrať najviac 30 %, inak by včelstvo príliš oslablo. Tento včelí chléb je od zkušených Českých včelařů, kteří dobře vědí, co dělají a o roj se umí správně starat.
Výhody jsou dále citovány v Egyptských a Čínských domorodých textech.
Různé kmeny Indiánů používaly formy pylu jako přírodní „čáry a kouzla“ vzhledem k chorobám.
Ruskí vedci, ktorí spolu s rumunskými a francúzskymi vedcami vykonali mnoho výskumov včelích produktov, potvrdili, že včelí chlieb obsahuje „všetko, čo je potrebné pre prežitie ľudského organizmu“. Ide teda o dokonalú komplexnú potravinu.
Dokonca aj španielski jezuiti vedeli o použití včelieho chleba v období Inkov, Mayov a Aztékov – tí ho používali ako prostriedok na podporu „všetkých úrovní tela“.
Včelí chlieb je jedným z najstarších potravinových doplnkov na svete. Je isté, že keby dietológovia využili všetky doterajšie výskumy a možnosti a rozhodli sa vytvoriť dokonalý potravinový doplnok, vzniklo by niečo veľmi podobné včeliemu chlebu. Ten však obsahuje, rovnako ako materské mlieko, aj v súčasnosti stále mnoho nedefinovateľných látok. Budúcnosť snáď o tomto zázraku časom odhalí aj viac...
! Včelí chléb dokonale harmonizuje s mou ideou, kterou velmi propaguji - tzv. „bohatou skromnost“(z co nejméně získat co nejvíce) ! Je dokonalým príkladom toho, že v pár gramoch superpotraviny môžeme telu ruka v ruke so skromnosťou dať viac, ako v kilu bežného jedla (nezávisle na nárokoch trávenia a opotrebovaní tela objemom prázdnej stravy).
Rovnako ako z výživového hľadiska neodporúčam napríklad nekultivované (nekysnuté/nefermentované) mlieko alebo obilniny, neodporúčal by som ani pravidelné konzumovanie samotného kvetového peľu – z hľadiska zloženia sa bežne označuje za superpotravinu a predáva sa na priamu konzumáciu, ale málokto vie, že hlavnou potravinou včiel je včelí chlieb, ktorý si vyrábajú z peľu – samotný peľ vôbec nejedia! Možno to mnohých prekvapí, ale je to tak. Pokúsim sa vám vysvetliť dôvod, prečo...
Včely zbierajú dve základné potraviny – nektár a peľ. Nektar enzymaticky aktivujú, čiastočne skvasia a vytvoria med. Peľom lakto-kvasením, procesom plástu (pozri vyššie), enzymatickou aktiváciou vytvoria tzv. „včelí chlieb“, známy napríklad v Rusku a na Ukrajine aj ako Perga. Ako som už spomínal, ľudia nie sú jediní, ktorí zámerne fermentujú svoje potraviny... :)) Pre včely je med primárnym zdrojom sacharidov a včelí chlieb primárnym zdrojom bielkovín a mikronutrientov.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.